ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2023

Με τεράστια τιμή και χαρά ανακοινώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μουάιτάι (IFMA), σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, ότι το άθλημα Μουάιτάι βρίσκεται επίσημα μέσα στα αθλήματα που θα λάβουν μέρος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023, τους οποίους διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στη συνέχεια παρατίθεται μεταφρασμένο το Δελτίο Τύπου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μουάιτάι (IFMA):

Βρυξέλλες, Βέλγιο, 25 Φεβρουαρίου 2021

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023, περιμένοντας τα αποτελέσματα για το ποια αθλήματα θα λάβουν τις τελικές θέσεις στο επίσημο πρόγραμμα μεταλλίων για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023 στην Πολωνία.

Το άθλημα Muaythai, έχει βραβευθεί για την τέχνη του, μια αρχαία πολεμική τέχνη με τεράστια απήχηση θεατών, και με ρίζες που χρονολογούνται πάνω από 1000 χρόνια, εμπλουτισμένη με αιώνες αρχαίων παραδόσεων και ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα μάχης στον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Muaythai (IFMA), η οποία αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ως το παγκόσμιο διοικητικό όργανο για το άθλημα, αποτελείται από 146 εθνικές ομοσπονδίες μέλη, που εργάζονται ενωμένοι για την προώθηση του Muaythai ως τρόπο ζωής.

Η μορφή του διαγωνισμού έχει σχεδιαστεί για να είναι σύμφωνη με τα πρότυπα του Ολυμπιακού Κινήματος που προάγουν την πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, έναν στόχο που η IFMA έχει αναλάβει να πετύχει με την πάροδο των ετών. Οι κατηγορίες στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες θα έχουν τον ίδιο αριθμό θέσεων, με 7 κατηγορίες ανδρών και 7 κατηγορίες γυναικών καθώς και 2 μικτές ομαδικές κατηγορίες, που θα εξασφαλίζουν πλήρη ισότητα στο πρόγραμμα του Muaythai στους Αγώνες.

Ο Πρόεδρος της IFMA, Dr. Sakchye Tapsuwan, δήλωσε: «Το Muaythai είναι το εθνικό άθλημα στην Ταϊλάνδη και η Ασία ηγείται του αθλήματος τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ευρώπη έχει δυναμώσει, όπως αποδεικνύεται στα δύο τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα, όπου στο σύνολο οι νικητές, ήταν ομάδες από την Ευρώπη.» Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, ιδίως στην Ε.Ο.Ε. για την εμπιστοσύνη στην IFMA και τις ευχαριστίες προς την Πολωνία, το L.O.C. και την κυβέρνηση για την υποστήριξη της αίτησης της IFMA.

Η Charissa Tynan, Διευθύντρια της IFMA, δήλωσε: «Η IFMA και το Muaythai είναι υπερήφανοι που συμμετέχουν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023 και για το γεγονός ότι η Ε.Ο.Ε. μοιράζεται με την IFMA το όραμα για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών προς τις ικανότητες και των δύο φύλων. Για την IFMA, η ισότητα των φύλων δεν έχει να κάνει με την επιλογή του πλαισίου, αλλά με τη διασφάλιση ότι οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να λάμψουν μαζί σε ένα στάδιο σαν μια οικογένεια.»

Η Janice Lyn, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της IFMA και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής δήλωσε: «Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για το Muaythai και για τους αθλητές της Ευρώπης να συμμετάσχουν σε αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτό το βήμα προς τα εμπρός δίνει στους αθλητές και τους νέους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Ολυμπιακό Όνειρο και να ενσωματώσουν τις Ολυμπιακές Αξίες της Αριστείας, της Φιλίας και του Σεβασμού. Ευχαριστούμε το Ε.Ο.Ε. και την Πολωνία που έκαναν αυτό το όνειρο πραγματικότητα για τους Ευρωπαίους αθλητές του Muaythai.»

Ο Rafal Szlachta, Αντιπρόεδρος της IFMA και Πρόεδρος της Πολωνικής Ομοσπονδίας Muaythai δήλωσε: «Και στις δύο θέσεις μου ως Πρόεδρος της PMF και αντιπρόεδρος της IFMA, είμαι υπερήφανος που οι Πολωνοί αθλητές Muaythai θα έχουν τώρα την ευκαιρία να περπατήσουν μαζί με τους συναγωνιστές τους αθλητές από τα άλλα 25 συμμετέχοντα αθλήματα κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2023. Η Πολωνία φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2014 στην όμορφη πόλη της Κρακοβίας. Η εκδήλωση είχε συμμετοχή πάνω από 10.000 θεατών που δείχνει το απίστευτο επίπεδο δημοτικότητας και υποστήριξης που καταλαμβάνει το Muaythai στην Πολωνία. Είμαστε περήφανοι και έτοιμοι.»

Εκτός από το Muaythai, προστέθηκε και το αγώνισμα της τοξοβολίας στο πρόγραμμα των Αγώνων. Η οικογένεια της IFMA μεταφέρει πολλά συγχαρητήρια στην Παγκόσμια Τοξοβολία για αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα, καθώς όλοι για πρώτη φορά θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τους αθλητές μας να πρεσβεύουν το άθλημά μας στην τελετή έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων 2023.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, Raffaele Pagnozzi, δήλωσε: «Συγκεντρώνουμε το ισχυρότερο και πιο αναμενόμενο αθλητικό πρόγραμμα στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Αγώνων, το οποίο θα ήθελαν να ακολουθήσουν οι οπαδοί του αθλητισμού στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο

Η Επιτροπή Συντονισμού της Ε.Ο.Ε. για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Hasan Arat, συνεργάζεται στενά με αρκετές Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες για να ολοκληρώσει την συμμετοχή τους στην Κρακοβία-Μαλοπόλσκα

«Μαζί με τον Διευθυντή Αθλητισμού της Ε.Ο.Ε. Peter Brϋll είμαστε σε καθημερινή επαφή με ένα διαφορετικό και συναρπαστικό φάσμα Αθλητικών Ομοσπονδιών σχετικά με την συμμετοχή τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023», δήλωσε ο Arat. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους Αγώνες, το οποίος είναι καλό για τον στόχο μας, να οργανώσουμε την καλύτερη έκδοση των Ευρωπαϊκών Αγώνων, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024»

ifma-youth
ifma-muay-thai-youth