Τι είναι το Krabi Krabong

Το Krabi Krabong είναι η ένοπλη αρχαία πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης. Είναι η τέχνη να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου με τη χρήση παραδοσιακών Ταϊλανδέζικων όπλων. Όλοι οι Ταϊλανδοί στρατιώτες έπρεπε να γνωρίζουν Muay Boran και Krabi Krabong για να ανταπεξέλθουν στο πεδίο της μάχης. Αυτοάμυνα (ένοπλοι ή άοπλη) ενάντια στον κίνδυνο του πολέμου με κάθε μέσο, αγωνιζόμενοι για την επιβίωσή τους. Το κοινό χαρακτηριστικό των «Γενναίων ανδρών» ήταν οι δεξιότητες πού είχαν στις πολεμικές τέχνες.

Το όνομα του συστήματος αναφέρεται σε κύρια όπλα του, δηλαδή το καμπύλο σπαθί (Krabi) και το κοντάρι (Krabong). Συνήθως στην μάχη χρησιμοποιούνταν από τον πολεμιστή δύο σπαθιά. Άοπλοι οι πολεμιστές του Krabi Krabong έκαναν χρήση του Muay Boran.

Μερικά από τα όπλα του Krabi Krabong περιλαμβάνουν το Krabi(σπαθί), Krabong(κοντάρι), Daab-Song Mue(διπλά ξίφη), ένα σε κάθε χέρι, Lo(ασπίδα), Phlong(ραβδί), Ngao(κοντάρι με λεπίδα), Mai sok san(ένα ζευγάρι ξύλων που φοριούνται στους πήχεις) κ.α.

Η φιλοσοφία του Krabi Krabong ήρθε στη ζωή όταν οι πολεμιστές του Σιάμ πολέμησαν για την ευημερία της Ταϊλάνδης κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Βιρμανία.

Το Krabi Krabong κάνει χρήση όπλων τις περισσότερες φορές, αλλά αυτή η πολεμική τέχνη χρησιμοποιεί επίσης και όλα τα όπλα του σώματος.

Ο όρος Krabi Krabong προήλθε από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την τέχνη αυτοάμυνας: το Krabi, το κυρτό σπαθί και το Krabong, το κοντάρι.

Παρόλο που το Krabi Krabong ιδρύθηκε πριν από 400 χρόνια περίπου, μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βιρμανία αναπτύχθηκε πάρα πολύ η τέχνη. Οι Αρχαίοι πολεμιστές του Σιάμ χρησιμοποίησαν τις τεχνικές για να υπερασπιστούν τη γη τους από τους Βιρμανούς. Λέγεται ότι το Muay Boran προέρχεται από το Krabi Krabong.

Επειδή η Ταϊλάνδη είναι γνωστό ότι σέβεται την κουλτούρα, την ιστορία και την παράδοση, το Krabi Krabong εξακολουθεί να τιμάται από τους ντόπιους μέχρι και σήμερα. Με στόχο να διατηρηθεί η παράδοση της αρχαίας πολεμικής τέχνης, οι επιδείξεις Krabi Krabong γίνονται πάντα στα πιο σημαντικά φεστιβάλ της Ταϊλάνδης. Είναι ο τρόπος της χώρας να δείχνει σεβασμό, τιμή και ευγνωμοσύνη στους πολεμιστές του Σιάμ που υπερασπίστηκαν τη γη κατά τη διάρκεια της εισβολής των Βιρμανών. Σήμερα, οι λάτρεις του Krabi Krabong διδάσκουν τόσο τις παραδοσιακές τεχνικές, τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται πριν από αιώνες όσο και τις σύγχρονες μορφές οι οποίες επηρεάζονται από διάφορες πολεμικές τέχνες. Μόνο κάποιοι δάσκαλοι έχουν κρατήσει τις παραδοσιακές μεθόδους εκμάθησης και διδασκαλίας της τέχνης του Krabi Krabong με όλες τις παραδόσεις.

Στην Ταϊλάνδη, οι μοναχοί υπηρετούσαν ως δάσκαλοι. Τα νεαρά αγόρια στέλνονταν στους ναούς όχι μόνο για να μάθουν για τον Βουδισμό αλλά για να μελετήσουν διαφορετικούς κλάδους όπως οι γλώσσες και η αστρολογία κλπ. Λέγεται ότι υπήρχε ένα κτίριο στο Ναό του Buddhai Sawan στην Αγιουτάγια, όπου οι μαθητές διδάχθηκαν από τους μοναχούς πώς να πολεμήσουν με το σπαθί. Δεν είναι βέβαιο από πού προέρχονται αυτοί οι μοναχοί, αλλά πιστεύεται ότι το βασίλειο της Lanna στη βόρεια Ταϊλάνδη ήταν η πατρίδα τους.

Οι ελέφαντες επίσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο του Σιάμ και στο Krabi Krabong. Κάνοντας χρήση της πλάτης των ελεφάντων, οι τοξότες ήταν σε θέση τόσο να αμύνονται όσο και να επιτίθενται  με βέλη στους εχθρούς τους ή να πολεμούν από κοντινή ή μακρινή απόσταση σύμφωνα με τα όπλα που είχαν στη διάθεσή τους με τον αντίπαλο. Αφού εισήχθη η πυρίτιδα τον 15ο αιώνα, οι ελέφαντες έλαβαν έναν νέο ρόλο όπου μετέφεραν δεξαμενές και κανόνια στην πλάτη τους.

Τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται για να αγωνιστούν για επιβίωση, και αυτό είναι το θέμα της φιλοσοφίας του Krabi Krabong. Πρόκειται για μια ζωντανή πολεμική τέχνη με το υποκείμενο συναίσθημα που συνδέεται με αυτό: η γρήγορη καταστροφή του αντιπάλου για να κερδίσει και να επιβιώσει. Αυτό προήλθε από τον τρόπο που οι αρχαίοι πολεμιστές του Σιάμ υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους ενάντια στους εισβολείς. Ως εκ τούτου, η βασική φιλοσοφία του Krabi Krabong είναι να καταπολεμήσει τους αντιπάλους και να καταστρέψει τα κίνητρά τους με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Αυτό συνεπάγεται τη συνδυασμένη προσπάθεια του νου και τη γρήγορη δημιουργία τακτικών που θα νικήσουν τον εχθρό. Λόγω αυτής της πτυχής, το Krabi Krabong τιμάται εξαιρετικά στην Ταϊλάνδη και οι πολεμιστές του Krabi Krabong είναι πολύ σεβαστοί για την αγριάδα τους και το αγωνιστικό τους πνεύμα. Αυτή η Ταϊλανδέζικη πολεμική τέχνη υποστηρίζει την δύναμη, την απλότητα και την ταχύτητα, έναν τέλειο συνδυασμό για να καταστήσεις ανίκανο έναν αντίπαλο στη μάχη.

Το Krabi Krabong έχει λεπτομερείς κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν όσο αφορά την μάχη. Πριν ξεκινήσουν, οι πολεμιστές κάνουν Wai Khru προς τιμή των αρχαίων πολεμιστών, των δασκάλων τους και προς τον βασιλιά. Μετά από αυτό, οι πολεμιστές θα εκτελέσουν Ram Dab(χορό των σπαθιών) απεικονίζοντας το έπος Ραμαγιάνα. Υπάρχουν διαφορετικές σχολές  Krabi Krabong και ξεχωρίζουν από τα βήματα τα οποία κάνουν οι πολεμιστές στο Ram Dab. Οι αγώνες Krabi Krabong εκτελούνται μέσα σε ένα χαρακτηρισμένο κύκλο και υπάρχει μια μουσική που παίζει στο παρασκήνιο σε όλο τον αγώνα. Οι πολεμιστές κρίνονται σύμφωνα με την ικανότητά τους, την αντοχή και την τεχνογνωσία τους.

Khru Gkitsas Theodoros(Ngao)
IMG_2056
Muay Thai & Krabi Krabong Kids