Τι είναι το
Muay Boran

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για το Muay Thai ή Thai Boxing, αλλά δεν είναι πολλοί οι οποίοι έχουν ακούσει ποτέ για το Muay Boran, ή να συνειδητοποιήσουν ότι Muay Thai στην πραγματικότητα προέρχεται από το Muay Boran. Μεταφρασμένο, το Muay Boran σημαίνει στην πραγματικότητα “αρχαία πυγμαχία”.

Το Muay Boran ξεκίνησε ως πρακτική δεξιότητα μάχης, χρησιμοποιώντας μέρη από τον ίδιο τον οργανισμό – το κεφάλι, γροθιές, τους βραχίονες, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πόδια – με ή χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό, όπως δόρατα ξίφη ,ασπίδες  και κοντάρια (Krabi Krabong). Χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της μάχης (σε μια εποχή που στην μάχη επικρατούσε η δεξιότητα στην μάχη σώμα με σώμα), καθώς και για την προστασία της κοινότητας από κάθε είδους εισβολέα.

Η διαφορά μεταξύ του Muay Boran και του Muay Thai είναι απλή. Το Muay Boran δεν έχει κανόνες, όρια και περιορισμούς. Δεν υπάρχουν κανόνες στο πεδίο της μάχης. Μόνο κώδικες συμπεριφοράς στον πόλεμο, όπως η λήψη των κρατουμένων και να μην βλάπτονται οι αθώοι. Οι τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι απεριόριστες και το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: να σκοτώσει, ακρωτηριάσει ή εξουδετερώσει τον αντίπαλο με κάθε διαθέσιμο όπλο.

Οι τεχνικές του Muay Boran επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότητα και τη δημιουργία της μέγιστης ζημιάς στον αντίπαλο με κάθε χτύπημα. Ο στόχος είναι να εξουδετερώσει ο μαχητής γρήγορα τον εχθρό το συντομότερο δυνατό και να μην υποστεί ζημιά ο ίδιος.

Πιο συγκεκριμένα, το Muay Boran τονίζει τη χρήση συνδυασμένων τεχνικών όλων των όπλων του σώματος σε πλήρη ισχύ και ταχύτητα. Οι τεχνικές αυτές εκτελούνται είτε σε όρθια στάση είτε στο έδαφος.

Το Muay Boran έχει πολλά διαφορετικά περιφερειακά στυλ μάχης που έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  • Muay Thasao (Βόρεια Ταϊλάνδη) – έμφαση στην ταχύτητα.
  • Muay Korat (Ανατολή Ταϊλάνδη) – έμφαση στην δύναμη.
  • Muay Lopburi (Κεντρική Ταϊλάνδη) – έμφαση στην επιδεξιότητα και των τεχνικών.
  • Muay Chaiya (Νότια Ταϊλάνδη) – έμφαση στη χρήση της καλής στάσης του σώματος και της άμυνας. Αυτό το στυλ χρησιμοποιεί μέγιστα τους  αγκώνες και τα γόνατα.

Επειδή κάθε στυλ είχε τις δικές του δυνάμεις και πλεονεκτήματα, λέγεται ότι ένα ολοκληρωμένος μαχητής πρέπει να έχει τις δυνατές γροθιές του Korat, την εξυπνάδα του Lopburi, την  στάση του Chaiya, και τα δυνατά λακτίσματα του Thasao.

Τέλος, η Αρχαία Τέχνη του Muay Boran είναι μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερα αποτελεσματική  μορφή πολεμικής τέχνης για τον οποιοδήποτε και κάθε ηλικίας μαχητή.

Στη σχολή διδάσκεται το Muay Lopburi υπό την επίβλεψη του Master Somnuek Traisutti, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 656 μ.Χ., και εισήχθη από τον Sukantana, έναν ερημίτη που ίδρυσε την πρώτη σχολή πολεμικής τέχνης στο Khao Samokhon στην επαρχία Lopburi.

Λέγεται ότι ο ερημίτης είχε πολλούς μαθητές και ένας από αυτούς πιστεύεται ότι ήταν ο Βασιλιάς Ramkhamhaeng ο Μέγας.

Αυτή η μορφή πολεμικής τέχνης έχει περάσει και έχει μείνεικατά τη διάρκεια των αιώνων. Μια άλλη ουσιαστική εποχή για το Muay Lopburi ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Narai (1656 – 1688 μ.Χ.) του οποίου καθιερώθηκαν και οι κατάλληλοι κανόνες για την οργάνωση  Τουρνουά στο Muay και συγκεκριμένα στην επαρχία του Lopburi.

Κατά τη διάρκεια του Βασιλιά Ράμα V (1867 μ.Χ.) το Muay Lopburi διαδόθηκε από έναν μαχητή που ονομάζεται Glueng Toasa-ard ο οποίος νίκησε πολλούς από τους αντιπάλους του κατά τη διάρκεια του τουρνουά και του απονεμήθηκε από τον Βασιλιά Rama V ο τίτλος  του «Muen Mue Man Mud» (ένας από τους μεγαλύτερους σε κύρος για έναν μαχητή ).

Οι μοναδικές ιδιότητες αυτού του στυλ του Muay Boran είναι επίσης ότι χρησιμοποιούν γρήγορους βηματισμούς, αποφυγές και αντεπιθέσεις καθώς και ακρίβεια στα χτυπήματα με τα χέρια.

Ευθείες γροθιές με μοναδικές στάσεις του σώματος καθώς και προστασία της στάσης του σώματος. Τα λακτίσματα του Muay Lopburi είναι μοναδικά, καθώς καταφέρνουν να διασπούνε την άμυνα του αντιπάλου με μεγάλη επιτυχία.

Muay Lopburi by Master Somnuek Traisutti

IMG_E2023
Muay Lopburi
Muay Lopburi
Muay Lopburi