Muay Thai Day, 6 Φεβρουαρίου 2023 – Α.Γ.Σ. “Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ”

Η 6η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί επίσημα Εθνική ημέρα του Muaythai, προς τιμήν του ιστορικού βασιλιά Sanphet VIII, γνωστός ως «Phra Chao Suea» ή «Tiger King/Βασιλιάς Τίγρης), για να σηματοδοτήσει την ημέρα της στέψης του, το 1703. Διετέλεσε βασιλιάς της Ayutthaya από το 1703 έως το 1709.

Ο Pra Chao Suua γεννήθηκε το 1661 και ξεκίνησε τη βασιλεία του το 1703 σε ηλικία σαράντα ετών. Η βασιλεία του ήταν πολύ σύντομη και κράτησε μόνο επτά χρόνια. Είχε πάθος για όλα τα αθλήματα – κυνήγι, σκοποβολή, ψάρεμα, αλλά κυρίως για το Muay Thai. Το άθλημα το είχε φτάσει στο απόγειο της δημοτικότητας. Το Σιάμ ήταν σε ειρήνη με τη Βιρμανία και τους άλλους γείτονές της και το Muay Thai έγινε το αγαπημένο χόμπι του πληθυσμού.

Ο βασιλιάς Prachao Sua αγαπούσε να αγωνίζεται στο Μουάιτάι. Ήταν γνωστός για την συμμετοχή του σε τουρνουά σε μικρές πόλεις και χωριά όπου μεταμφιεζόταν ως κοινός χωρικός επειδή οι άνθρωποι της Ταϊλάνδης είχαν τον βασιλιά τους σε τόσο μεγάλη εκτίμηση, που από σεβασμό κανείς δεν θα αγωνιζόταν μαζί του.

Σύμφωνα με το μύθο, νίκησε τρεις πολύ μεγάλους μαχητές που ονομάζονταν Nai Klan Madthai (δολοφονικές γροθιές), Nai Yai Madklek (σιδερένιες γροθιές), και Nai Lek Madnok (Δυνατές γροθιές).

Αγαπούσε το άθλημα τόσο πολύ, που έκανε τους δύο γιους του, πρίγκιπες της Ταϊλάνδης, να μελετήσουν Muay Thai, μάχη με σπαθιά(Κραμπί Κραμπόνγκ) και πάλη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ιδρύθηκε το Βασιλικό Τμήμα Πυγμαχίας με σκοπό την εύρεση και πρόσληψη άξιων ανδρών που θα μαχόταν για ψυχαγωγία για τους βασιλιά και για να γίνουν φύλακες στο Thani Lir, το βασιλικό δικαστήριο.

Ως βασιλικοί φρουροί, τους δόθηκε επίσης, το έργο της εκπαίδευσης των μελών της βασιλικής οικογένειας στη μάχη και στο Muay Thai, δεδομένου ότι ήταν ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση με την Καμπότζη και τη Βιρμανία.

Αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του στρατόπεδα μάχης(Muay Thai Camps) και προωθήθηκαν πολλά τουρνουά στη χώρα. Ευγενείς και φεουδάρχες πλέον, κατείχαν ή διαχειρίζονταν στρατόπεδα πυγμαχίας και οργάνωναν αγώνες μεταξύ των. Οι Βιρμανοί, Ταϊλανδοί, Καμποτζιανοί, Mons και άλλοι αγωνίζονταν μεταξύ τους με επιτυχία αναπτύσσοντας έτσι ραγδαία το άθλημα.

Ο Pra Chao Suua τροποποίησε ορισμένες από τις τεχνικές για να βελτιώσει το Muay Thai και ορισμένες από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται σήμερα λέγεται ότι έχουν αναπτυχθεί και βασίζονται στο στυλ της πυγμαχίας του “Tiger King”.

Προώθησε την πολεμική τέχνη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του όντας επίσης και ο ίδιος μεγάλος δάσκαλος στο Muay Thai ο οποίος κατάφερε να καταγράψει τις περιγραφές των τεχνικών και των τακτικών του Muay Thai σε έναν ιστορικό τόμο γνωστό ως «Εγχειρίδιο Muay Thai στο στυλ του Phra Chao Suea». Πέθανε το 1709 σε ηλικία σαράντα επτά ετών.

Έχοντας πολύ μεγάλη σημασία για τους υπηκόους της Ταϊλάνδης, το Υπουργείο Πολιτισμού κατέγραψε το Muay Τhai ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά του έθνους στις 30 Ιουλίου 2010, ως μέτρο για την προώθηση της αναγνώρισης των αξιών του καθώς και για να διατηρήσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό των προγόνων της σε υψηλή θέση και αναγνώριση.

Η 6η Φεβρουαρίου λοιπόν γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο καθώς και από τη βασιλική κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, με φεστιβάλ που διοργανώνονται από κοινού από τη Βασιλική Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης και την Εθνική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η τελετή για να αποτίνουμε τον ετήσιο σεβασμό γίνεται κάθε χρόνο και απαιτεί τη συγκέντρωση των μαθητών για τη  δημιουργία αλληλεγγύης μεταξύ της ομάδας. Αυτό σημαίνει ενότητα.

Αυτή την ετήσια γιορτή οι μαθητές προσφέρουν φαγητό, ποτό, φάρμακα, ψητά ψάρια, κρέατα, ρύζι κ.λπ. και τα μοιράζουν ο ένας στον άλλο. Ενδέχεται να υπάρχουν δραστηριότητες για τον καθαρισμό ή την ανακαίνιση της σχολής ή του σπιτιού του Kru Muay(δασκάλου).

Νωρίς το πρωί πριν την τελετή πρέπει να αποτίνουμε σεβασμό στον δάσκαλο καθώς και οι μαθητές μεταξύ τους. 

“Αυτοί που η συμπεριφορά τους είναι σε τάξη και η ζωή τους είναι τακτοποιημένη.”

Δημόκριτος, 470-370 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος