Τι είναι το Muay Thai

Το Muay Thai είναι πλέον Ολυμπιακό Άθλημα.

Το Muay Thai ή Thai Βoxing (κατά την δυτική του ονομασία), στη γλώσσα μας Ταϊλανδέζικη Πυγμαχία, είναι η εθνική πολεμική τέχνη και πολιτιστική κληρονομιά της Ταϊλάνδης, τόσο παλιά όσο και η ιστορία της χώρας. Έχει μία μακρόχρονη ιστορία 2.500 χρόνων περίπου στην Ταϊλάνδη και σήμερα είναι ο εθνικός αθλητισμός της Χώρας.

Δημιουργήθηκε για την προάσπιση της ελευθερίας του Ταϊλανδέζικου λαού και την αυτοάμυνα των πολεμιστών Thai στις δύσκολες περιόδους των πολέμων, για να εξελιχθεί στο σήμερα σε ένα άθλημα με εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο, και με αξιώσεις Ολυμπιακής συμμετοχής στο άμεσο μέλλον.

Στο Muay Thai ο αθλητής χρησιμοποιεί ΟΛΑ τα μέλη του σώματός του ως αγωνιστικές επιλογές-όπλα. Όπως όλα τα αθλήματα προωθεί τις πνευματικές και φυσικές ικανότητες, αναπτύσσοντας επιπλέον πειθαρχία, ηθική και πνευματική παιδεία. Δεν είναι τυχαία η ανακάλυψη και ραγδαία εξάπλωσή του στην Δύση, γιατί καταφέρνει να συνδυάζει την αθλητική παιδεία με το συναρπαστικό θέαμα στην αγωνιστική του μορφή. Η ομορφιά του Muay Thai είναι ότι μπορεί να είναι όσο πολύπλοκο ή απλό θέλει κανείς να είναι και αυτό δεν είναι θέμα ηλικίας.

Το 1922 η Ταϊλανδέζικη κυβέρνηση θέλοντας να αναπτύξει το Muay Thai και να το καθιερώσει ως διεθνές στυλ Πυγμαχίας, όρισε κανόνες, οι πυγμάχοι να φορούν γάντια, να μην επιτρέπονται οι ανατροπές, τα κλειδώματα, τα σπασίματα, οι ρίψεις και η πάλη εδάφους. Έτσι μειώθηκαν τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού Muay Thai για να έρθουμε σήμερα στην πιο απλή πλέον μορφή του το αγωνιστικό Muay Thai, που έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο παγκόσμια μιας και είναι το πιο θεαματικό άθλημα στο χώρο μας.

Το Muay Thai είναι ένα άθλημα που διέπεται από την φιλοσοφία ενός αγώνα και η εκμάθησή του γίνεται με ειδικό εξοπλισμό και υπό την καθοδήγηση προπονητή. Βελτιώνει τις περισσότερες παραμέτρους της φυσικής κατάστασης, όπως: την ταχύτητα, τη δύναμη, την εκρηκτικότητα και τη συνεργασία χεριών και ποδιών. Ο συνδυασμός τεχνικής και τακτικής, ασκεί το πνεύμα αυξάνοντας την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης, εξασκεί τη γρήγορη σκέψη και την απόφαση αντίδρασης για το καλύτερο αποτέλεσμα, μέσα από μια ποικιλία επιλογών, μειώνοντας το χρόνο αντίδρασης χαρίζοντας έτσι ιδιαίτερη ικανοποίηση στον ασκούμενο.

Σήμερα το Muay Thai είναι ένα ειρηνικό και απολύτως ασφαλές άθλημα. Στις μέρες μας όλο και περισσότερα παιδιά κατακλύζουν τους συλλόγους και απευθύνεται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 4 χρονών. Οι κανόνες ασφαλείας που διέπουν τον εξοπλισμό των αθλητών εκμηδενίζουν τις πιθανότητες τραυματισμού.

Η ευγενής άμιλλα και ο υγιής ανταγωνισμός, η συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, η σκληρή εργασία, η υπομονή και πάνω απ’ όλα η ανεκτικότητα και η αλληλοαποδοχή είναι βασικές αρχές του αθλητικού ιδεώδους και του Ολυμπισμού, τις οποίες αναπτύσσει και καλλιεργεί και το άθλημα του Muaythai.

Muaythai
1
eftichia gkitsa