Τι είναι το
Wai Khru

Το Wai είναι μια χειρονομία των Ταϊλανδών που δείχνουν σεβασμό και ευγένεια στους άλλους, βάζοντας τα χέρια μαζί όπως στην προσευχή. Kru σημαίνει δάσκαλος, Ram σημαίνει χορός και Muay σημαίνει πυγμαχία.

Οι αρχαίοι Ταϊλανδοί πολεμιστές διατηρούσαν πάντα τις αρχές τις οποίες περικλείει μέσα του το Wai Khru και το Ram Muay για τις οποίες ήταν υπερήφανοι. Είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς όσοι ασχολούμαστε με αυτή την πολεμική τέχνη με τον δικό μας τρόπο και να βοηθήσουμε στη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς διότι έχουν απομείνει ελάχιστοι δάσκαλοι οι οποίοι μπορούν να διδάξουν με αυθεντικότητα ένα μαθητή.

Στους αγώνες Muaythai, η εκτέλεση του Wai Khru είναι απαραίτητη. Διεξάγεται για να σέβεται τους δασκάλους, τους προπονητές, τον αντίπαλο και τους θεατές. Στην πραγματικότητα, η αποτελεσματικότητα του είναι να δείξει την ευγένεια σε όλο της το μεγαλείο καθώς και τον έλεγχο του σώματος και του νου.

Η πραγματική ποιότητα του να είσαι ευγενικός και να σέβεσαι, κρύβει την πραγματική δύναμη και τον έλεγχο. Αν μπορούσαμε με να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη δύναμη μαζί με τη δύναμη του σώματός μας και τη σοφία του νου μας, τότε αυτή είναι η προέλευση όλης της μαγικής δύναμης απέναντι σε κάθε πρόκληση.

Ένας σωστός μαχητής πρέπει να εκτελεί το Wai Khru με τον τρόπο που έχει διδαχτεί από τον δάσκαλό του ώστε να βοηθήσει στη διατήρηση της τέχνης του Muaythai από την εξαφάνιση ή την απώλεια της αυθεντικότητάς της.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μαθαίνει ένας μαχητής στο Muaythai είναι το Wai Khru. Είναι μια εκδήλωση του σώματος, του νου και της ψυχής του μαχητή σε σχέση με τον δάσκαλό του από τον οποίο έχει πάρει τις γνώσεις και τις ικανότητες, συνεχίζοντας έτσι το έργο των αρχαίων πολεμιστών.

Wai Kru
Eftychia Gkitsa